Бизнес инициатива  „Архитектура и асансьори, които променят света” („Тестова кула на Тюсен Круп” в Ротвайл )

Високо над Шварцвалд и Швабското плато  се извисява технологична забележителност, тестова лаборатория и лека конструкция в едно.

„Кой е най-добрият начин за тестване на асансьори?“ Може би са се запитали инженерите по разработка на Thyssen-Krupp Elevator, преди да построят тази лаборатория за изпитване от най-висок клас. Прост въпрос и правдоподобен отговор - при автентични условия.

Но ако се интересувате не само от тестване, но и от провеждане на практически изследвания, се нуждаете от сграда, която да бъде  възможно най-висока. И такава - с голям брой асансьорни шахти. И ако не съществува  такава сграда, тогава тя трябва да бъде построена - или, както в случая,  да бъде мечтана, проектирана и след това изградена.

И сега, когато е построена Тестовата кула в идиличната природа на Ротвайл, архитектурата и асансьорите имат потенциала да променят градовете на бъдещето завинаги. Две ключови теми са разгледани тук в една структура: строителство, което пести ресурси и ефективен превоз на пътници в разгара на бъдещето.

Носещата система на кулата се състои от стоманобетонна тръба с диаметър почти 21 метра и многофункционална мембранна обвивка. Последното не само я  прави по-привлекателна, но също така играе важна роля за намаляване на излагането на кулата на топлинни и вятърни натоварвания. По този начин структурата  на мембраната позволява устойчив, материално-икономичен и футуристичен дизайн на сградата. Мембраната е прикрепена към спирална тръбна стоманена конструкция, която описва силно аеродинамична спирала.

MULTI - асансьорът на бъдещето. Днес половината от световното население живее в градовете. И този дял ще нарасне до 70 процента до края на века. За многобройни бъдещи предизвикателства високите сгради представляват най-ефективно решение в икономически и екологичен аспект. Ето защо е от съществено значение високите сгради да могат да бъдат ефективно достъпни като част от перспективните стратегии на съвременните и интелигентни градове. Това достатъчно основание, за да преосмисли основно 160-годишната концепция на конвенционалния асансьор. С 10 пробни шахти и скорости на движение до 18 m/s, тестовата кула предлага немислими  преди това  възможности. Системата MULTI е  първият в света асансьор без кабели. С този изключително иновативен подход могат да бъдат задвижвани едновременно няколко кабинкови кабини в един вал. Използва се технологията   на  магнитна левитация, която   повишава ефективността на транспорта с до 50 процента както  и необходимото пространство.

Кулата е изградена изцяло като  бизнес инициатива.  Общината е предоставила  разрешение за изграждане срещу изискването, кулата да  отворена за посетители. В резултат на това, има възможност посетителите да се запознаят с  технологичните аспекти, както и да се насладят на откриващата се гледка към Ротвайл, долината на р. Некар, Шварцвалд и  високите сгради в Щутгард.

https://testturm.thyssenkrupp-elevator.com/en/

 

Водено от общностите местно развитие

ВОМР е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници в разработването и прилагането на местни интегрирани стратегии, които помагат на своите региони и спомагат за преход към по-устойчиво бъдеще.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com