Преди 10 години, на  15 януари 2010 бе официално открит ГКПП Златоград на българо-гръцката граница, свързващ най-южния ни град с  Ксанти и Беломорието. След 10 години приемаме  отварянето на границата за даденост и ползваме възможностите, които той-разкрива – житейски, икономически, социални  и други. Откриването на пункта е резултат от дългогодишни усилия  на много държавници и местни лидери, позволили реализирането на тази очаквана за региона  цел.

Днес,  ефектите от тази трансграничната връзка  намират отражение в много от стратегическите документи на Община Златоград, включително  върху Стратегията за водено от общностите местно развитие, изпълнявана чрез мерките на МИГ Кирково-Златоград.

По повод на годишнината, на 15.01.2020 г. (сряда), от 11.00 часа, в параклиса „Свети равноапостоли Константин и Елена” бе отслужен тържествен водосвет за безаварийно пътуване по транспортната връзка между Република България и Република Гърция.

Водено от общностите местно развитие

ВОМР е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници в разработването и прилагането на местни интегрирани стратегии, които помагат на своите региони и спомагат за преход към по-устойчиво бъдеще.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com