Актуални покани:

В деня на националния празник  06 септември се проведе втория концерт на гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ и приятели под надслов: „Гайдата – от траките до днес“. Мястото, на което се състоя събитието, е тракийския скално-култов комплекс, наричан още „Каменният град“ - място с особен енергиен заряд, носещ в наследство от древните траки и техните ритуали символиката на единението, пълнотата, хармонията, пречистването и изцелението.

Точно в 11 часа - началният час на концерта, слънчевият лъч докосна сакралното място в тракийското светилище – символ на свещения съюз, а 30 каба гайди засвириха като една, за да ни предадат своето послание за единство и съхранение на българския дух.

С изпълнения освен Гайдарски състав "Дельо Хайдутин" – гр. Златоград, се включиха Петър Янев, танцов състав „Опа-Иха“ – гр. Рудозем, битова група от с. Старцево.

След концерта за децата се проведе обиколка с беседа и разглеждане на скалните природни феномени, тракийските светилища и единствената в България източна пещера-утроба.

Събитието се проведе от сдружение "Дельо Хайдутин", гр. Златоград по проект "Гайдата - от траките до днес", финансиран по ПРСР 2014-2020 чрез процедура на МИГ "Кирково-Златоград".

Гости на концерта бяха и група от 15 португалски младежи и 2 учители от професионалното училище по туризъм Escola Secundária de Barcelinhos в Берселош, Португалия.

Специални благодарности на Петър Янев, танцов състав "Опа-Иха", битова група от с. Старцево, Мирела Славова (откриване), Розалин Хаджиев (открит урок за деца и обиколка на тракийските светилища), Йорданка Романова (превод за португалската група), САТ-ТМ, представителите на местната власт от общините Кирково и Златоград, на МИГ "Кирково-Златоград", на децата, които се включиха в открития урок и на всички гости, които ни зарадваха със своето присъствие!

 

Източник и снимки -  Център за развитие на бизнеса и предприемачеството

Водено от общностите местно развитие

ВОМР е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници в разработването и прилагането на местни интегрирани стратегии, които помагат на своите региони и спомагат за преход към по-устойчиво бъдеще.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com